Sokkoló gasztronómia: új hóbort a fiatalok körében

Vágólapra másolva!
Általában ha azt mondjuk szendvics, egy sonkás-vajas-zöldséges torony ugrik a szemünk elé. Laktat, gyors elkészíteni és elronthatatlan - kivéve ha olyan kevés felvágott kerül bele, hogy észre sem lehet venni. A brit fiatalok azonban túl unalmasnak gondolták a két kenyérszelet közé pakolt hozzávalókat és olyan "alkotásokat" hoztak létre, ami a Pokol konyhájában nem igazán állná meg a helyét.
Vágólapra másolva!

A brit fiatalok körében egyre népszerűbbé válnak az egyedi és különleges szendvicskészítési módszerek, melyekben gyakran ötvözik az eltérő ízeket és textúrákat. Ezek a szendvicsek nem csupán az étkezésről szólnak, hanem egyfajta kifejező eszközként is szolgálnak a fiatalok számára. Az ételről posztolás és a szokatlan összetevők kreatív kombinációja az online platformokon gyakran fellelhetőek, miközben a fiatalok megosztják legújabb szendvicskészítési kalandjaikat. A tradicionális szendvicsek, mint a szalámis vagy sonkás szendvicsek már régóta részei a brit étkezési kultúrának. Azonban a fiatalok egyre nyitottabbak az új ízek és az ételkészítés kreatívabb megközelítése felé. Ennek eredményeként kialakult egy új szendvicskultúra, amelyben a hagyományos összetevők mellett helyet kapnak az egzotikus és szokatlan ízek is.

szendvics
A kép csak illusztráció!

Az ételről posztolás a brit fiatalok -főleg a 18-29 évesek között - életének fontos részévé vált. Az Instagram és más közösségi média platformokon gyakran láthatunk olyan posztokat, amelyek szendvicsek kreatív összeállításait mutatják be. Ezek a posztok nemcsak az ételről szólnak, hanem egyfajta önkifejezési formának is számítanak, amelyen keresztül a fiatalok megoszthatják kulináris kalandjaikat és ízlésüket. Ettől függetlenül léteznek bizarr gyorséttermi ételek is, mely egy új szintre emelik a szendvics készítést.

Egy kutatás rávilágított a britek -és a világ- étkezési szokásaira, illetve kreativitására. Adrian Mooney, a Hovis marketingigazgatója szerint:

A kutatás azt mutatja, hogy az emberek nem csak a gyors ebédszünetben akarják élvezni kedvenc szendvicsüket; mára a nap bármely szakára kiváló választás egy gyors, de különleges szendvics.

A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek kétharmada (66 százalék) szerint nincs jobb, mint két szelet kenyér közé tenni a tegnap esti maradékot, 63 százalékuk pedig úgy véli, hogy bármilyen ételt jobbá lehet tenni, ha szendvicsként fogyasztjuk.

Íme a top 10, Z generáció által kedvelt "szendvics töltelék":

  1. Kolbász, szalonna és tojás
  2. Halrudacskák
  3. Húsgombócok
  4. Hal és sült krumpli
  5. Csirke és sült krumpli 
  6. Sült csirke vacsora 
  7. Kijevi csirke 
  8. Marhasült vacsora
  9. Steak és sült krumpli 
  10. Sajtos makaróni

Ha maradna az egyszerű, de annál könnyebb szendvicseknél, ajánljuk az Origo cikkét, melyben akár a jó időhöz kedvet kapó kirándulók is találhatnak kedvükre való harapnivalót!

(Mirror)