Horrorhegymászás Kínában: több száz turista lógott egy órán át egy meredek sziklafalon

Vágólapra másolva!
Több száz turista 3700 méter magasan egy meredek sziklafalon rekedt egy órára Kínában.
Vágólapra másolva!

Május elsején rengeteg turista rohamozta meg a kínai Csöcsiang tartományban található Yandang-hegyet. Az ott működő hegymászóiroda szerint a turisták több ezer méter magasságban kibiztosítva tudnak végigmászni egy meredek, kapaszkodókkal ellátott sziklafalon. 

Általában nem szokott probléma lenni, azonban most a turisták nagy létszáma miatt torlódás alakult ki a sziklafalon. A mászóknak sokáig kellett várni, míg mindenki egyesével le tudott jönni a szikláról, többen egy órát fent lógtak.

A szolgáltatók szerint alábecsülték a hegymászás iránt érdeklődők számát.

A vállalat közleményében azt mondta: 

Mivel rosszul ítéltük meg, hogy hány ügyfél fog jönni, a hatékony forgalomirányítás, például a jegyfoglalási rendszer hiánya, valamint a helyszíni irányítás hiányosságai miatt az ügyfelek elakadtak és csapdába estek a mászóútvonalon.

Az Alemi Haber szerint a cég azt is közölte, hogy ideiglenesen felfüggeszti a jegyértékesítést, és hamarosan forgalomirányító rendszert vezet be a vendégek számára.

Az egyik hegymászó aggódó üzenetet küldött a rokonának, amelyben azt írta, hogy egy órája ragadtak a sziklafal oldalában és nem történik semmi. Megállt a sor.

A sziklamászó vezetők szerint a probléma az volt, hogy túl sokan voltak ugyanazon az útvonalon.

Aki pánikba esett, szakember segítségével le tudott ereszkedni, de mivel ez mentési díjjal járt, sokan úgy döntöttek, hogy maradnak.

A Yandang Mountain Scenic Area szerint a díjat azért kellett fizetni, mert sokan nem fejezték be a pályát, és csak szórakozásból kérték, hogy eresszék le őket.

A Yandang-hegyet, amely népszerű turisztikai célpont Kínában, 2001-ben jelölték az UNESCO potenciális világörökségi helyszínének - írja a The Sun.