Oroszország áttörte az ukrán védelmet Donyeckben, Ukrajna védtelen az orosz drónokkal szemben

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.07., UkránOroszháború
Ukrán tüzérek készülnek fel Kupjanszknál, május 5-én
Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 807. napjáról.

 

04:52
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:57
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Harkivot támadták az oroszok

Harkivot lőtték az éjszaka és hajnalban az oroszok, egy lakónegyedben tűz ütött ki, egy ember megsérült  - jelentette Ihor Terekhov polgármester a Telegramon. A mentőalakulatok jelenleg is a helyszínen tartózkodnak. Oroszország a közelmúltban fokozta a 2021-ben 1,4 millió lakosú Harkiv elleni támadásokat rakéták, siklóbombák és drónok bevetésével - írta a Kyiv Independent. 

 

05:00
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz kémet fogtak el Harkivban

Az ukrán nemzetbiztonság elfogott tegnap egy harkivi férfit, aki az oroszoknak kémkedett. A 45 éves férfi állítólag megadta nekik az ukrán lőállások helyzetét. 

 

06:19
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5742 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6686 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

07:44
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Az orosz erők egy nap alatt 302-szer támadták meg Szumit 60 külön támadásban – jelentette a Szumi megyei katonai igazgatás május 9-én. 

08:51
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónokat semmisítettek meg több orosz régióban

Tegnap este az orosz légvédelmi rendszerek megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) öt drónját Brjanszk, Belgorod és Moszkva térsége felett, ezenkívül egy drónt Podolszk városa felett, amely Moszkva felé repült – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

09:27
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

4 millió euró gyűlt össze Szlovákiában Ukrajnának

Szlovák aktivisták 4,17 millió eurót gyűjtöttek össze egy cseh kezdeményezés keretében, amellyel Kijev számára lőszert vásároltak – számolt be a České Noviny című újság.

Ebből az összegből 2692 lövedéket vásárolnak a cseh fegyvergyártó STV Grouptól, a lőszer megérkezése legkésőbb nyár végén várható.
Robert Fico miniszterelnök 2023 októberében megalakult szlovák kormánya megtagadta a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, és átfogó humanitárius támogatást nyújt Kijevnek.

10:12
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás érte a kalugai olajfinomítót

Drónok támadtak meg egy olajfinomítót Kaluga régióban – számolt be a SHOT Telegram csatorna.

A helyi lakosok szerint az első üzem környékén robbanások hallatszottak. Az előzetes adatok szerint a légvédelmi rendszerek működésbe léptek, de hivatalos adatok még nem érkeztek meg, és áldozatokról sem tudni.

Szemtanúk megjegyezték, hogy május 10-én hajnali egykor több erős robbanás is hallatszott a Dzerzsinszkij kerületben, nem messze a Polotnyany Zavod állomástól. Felhangzott több UAV repülésének hangja is. Ezek után tüzet és füstoszlopot lehetett látni az olajraktár felett - írja a Lenta.

11:00
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Kimerülőben van Ukrajna a Krím-félszigeten

A krími parlament vezetője, Vlagyimir Konsztantyinov a RIA Novosztyinak adott interjújában elmondta, hogy Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök honlapján megjelent egy petíció, amelyben külföldi csapatok meghívását kéri az országba. Ez azt jelzi, hogy a hadsereg kimerült a Krím-félszigeten.

„Ez nyilvánvaló jele az ukrán fegyveres erők kimerülésének és összeomlásának. Az ukrán front bukásának és a területek végső összeomlásának előestéjén járunk – mondta, hozzátéve, hogy változások jönnek az országban.

Május 7-én petíció jelent meg Zelenszkij honlapján azzal a javaslattal, hogy sürgessék a külföldi vezetőket, hogy küldjék csapataikat Ukrajnába. Szerzője szerint az ország kormányának az Európai Uniótól, Nagy-Britanniától és az Egyesült Államoktól kellene segítséget kérnie.

11:47
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna kivonult a védelmi állásokból Avdijivkánál

Jurij Jurecsko ukrán hadifogoly szerint az orosz csapatok együttes támadásai és a folyamatos tűz miatt visszavonulnak az ukrán katonák Avdijivkánál– írja a TASS.

„Nem tudtuk felemelni a fejünket az árokból, folyamatosan lőttek (orosz katonák). Nehéz tartani a védelmet, szinte lehetetlen” – mondta a fogoly.

Hozzátette: az orosz hadsereg figyeli a drónok kilövési pontjait, és azonnal lecsap, így az ukrán fegyveres erők távolabbi pozíciókba vonulnak vissza. Jurecsko szerint a szakadatlan tüzérségi lövöldözés gyakran nem hagy esélyt a váltásra sem.

A fogoly korábban azt mondta , hogy Avdijivka környékét képzetlen katonák védték. Elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők katonái csak gépfegyvereket, töltényeket és néhány gránátot kaptak.

12:42
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Megnyílik az út a Donbász felé

70 százalék a valószínűsége, hogy az orosz fegyveres erők elfoglalják a teljes Donbászt – mondta a 92. ezred parancsnoka, Pavel Fedosenko ezredes az Economistnak írt cikkében.
A katona szerint, amikor az orosz csapatok felszabadítják Konsztantyinovkát és Druzskovkát , megnyílik az út a mélyebbre való előretörés, a Donbász felé.

„Néhány héten belül az orosz csapatok a Dnyeperben, Harkovban, Krivij Rihben lesznek ” – jegyezte meg.
 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken azt mondta, hogy az ukrán csapatok naponta 1000 embert veszítenek az Egyesült Államok és a szövetségesek követelései miatt, hogy mindenáron megfékezzék az offenzívát. Megjegyezte, Ukrajna 2024-ben már több mint 111 ezer katonát, valamint 21 ezer egység fegyvert és katonai felszerelést veszített.

13:48
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Intenzív csaták zajlanak Harkov területén

Harkov térségében a kontakt vonal több szakaszán heves harcok dúlnak – jelentette a regionális közigazgatás vezetője, Vitalij Gancsev a Telegram csatornán.
"
„A Harkov irányában kialakult helyzetnek megfelelően harcosaink továbbra is aktívan támadják az ellenséget a kontaktvonal több szakaszán, így a harkovi régió határterületein is" - tette hozzá.
 

14:45
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Nagyszabású rakétatámadás érte Harkovot

Rakétatámadás érte Harkovot, két ember megsebesült és három ház kigyulladt  - írja a The Kyiv Independent.

17:15
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint száz támadás érte Belgorodot

Az ukrán hadsereg május 9-én több mint százszor támadta meg a Belgorod régió határ menti területeit, egy civil meghalt - közölte Vjacseszlav Gladkov régió kormányzója a Telegram csatornán.

Fotó: - / Belgorodi terület, 2024. március 19. Az orosz védelmi minisztérium által 2024. március 19-én közreadott képen orosz harckocsi ágyúja tüzel ukrán állásokra az ukrán határ közelébõl, a Belgorodi területrõl. Az utóbbi napokban az ukrán erõk ismétlõdõen támadják a nyugat-oroszországi Belgorodi területet. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

 

17:18
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország ukrán falut foglalt el

Az Orosz Fegyveres Erők "Közép" csoportjának egységei felszabadították Novokalinovot Donyeckben, és egy hét alatt 48 ellenséges ellentámadást vertek vissza. Ebben az időszakban az ukrán fegyveres erők több mint 2360 embert és 83 felszerelést veszítettek ebben az irányban, köztük egy Leopardot, két Abramsot, két Bradley gyalogsági harcjárművet és egy Marder gyalogsági harcjárművet – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

17:22
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás során ukrán gázvezetékek rongálódtak meg

Gázvezetékek sérültek meg Ukrajna Harkov és Volyn régiójában, így mintegy ezer előfizető maradt gázellátás nélkül – jelentette Ukrajna Energiaügyi Minisztériuma a Telegram csatornáján.

A gázellátással kapcsolatos problémák Szumi és Ternopil régiókat is érintették.

Korábban Ukrajna több régiójában is légiriadót jelentettek be. Robbanásokat és infrastrukturális károkat jelentettek. Jelenleg légiriadó van érvényben Zaporizzsja régió és a DPR Dnyipropetrovszk, Harkov és Kijev által ellenőrzött területein.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.10., UkránOroszháború, összefoglaló galéria, összefoglalógaléria
Orosz dróntámadásban kigyulladt lakóépület lángol a kelet-ukrajnai Harkovban
Fotó: Szergej Kozlov / MTI/EPA/Szergej Kozlov

 

17:24
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz szabotázscsoportok próbáltak behatolni Harkovba

Harkov kormányzója szerint az orosz szabotázscsoportok megpróbáltak behatolni a régióba – írja a Kyiv Independent.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.10., UkránOroszháború, összefoglaló galéria, összefoglalógaléria
Orosz rakétatámadás helyszíne a kelet-ukrajnai Harkovban
Fotó: Anadolu via Getty Images / Anadolu via Getty Images

 

19:46
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Egyre erősödő orosz támadások

Ukrajna tartalék egységeket küldött a harkovi régió határ menti területeire, hogy megerősítse védelmét az erősödő orosz támadások ellen - írja a CNBC.

oroszország, ukrajna, háború, konfliktus, 2024. 05. 02.
Mentősök az északkelet-ukrajnai  Harkovban 2024. április 30-án végrehajtott orosz KAB légibomba-támadás utóhatásaival foglalkoznak.
Fotó: NurPhoto via AFP/Viacheslav Madiievskyi/Ukrinform/NurPhoto / NurPhoto via AFP/Viacheslav Madiievskyi/Ukrinform/NurPhoto

 

19:53
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Nincs áttörés a Szerebrjanszkij-erdőnél

Az orosz erőknek nem sikerül az áttörés a Szerebrjanszkij-erdőnél és a Lyman térségben. Ezt Nazar Volosyn, a Horticia haderőcsoport szóvivője mondta május 10-én a nemzeti televízióban - írja a Kyiv Independent.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.10., UkránOroszháború, összefoglaló galéria, összefoglalógaléria
Családi ház romjait nézi egy férfi egy orosz rakétatámadás után a Kijev közelében fekvő Kraszilivka faluban
Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko / MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

 

22:01
május 10, 2024
Vágólapra másolva!

Volodomir Zelenszkij: Oroszország ellentámadási műveletek új hullámát indította el

Ukrajna azt állítja, hogy visszavert egy orosz páncélos támadást Harkiv régióban - írja a BBC.

Oleh Szinjehubov regionális vezető elmondta, hogy orosz felderítő csapatok próbáltak áthatolni a határon.

Oroszország ellentámadási műveletek új hullámát indította el a harkivi szektorban

- mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, oroszukránháború, UkránOroszháború, háborúgaléria, összefoglalógaléria, 2024.05.02.
Autóroncsok a Harkov megyei Zolocsiv településen
Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov / MTI/EPA/Szergej Kozlov

 

06:19
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.