A tériszonyosok jobb, ha elkerülik - átadták Európa legmagasabb függőhídját

Vágólapra másolva!
Nem is kell olyan sokat utazniuk azoknak, akik igazán hajmeresztő élményre vágynak, ugyanis húsvétkor átadták Európa legmagasabb gyalogos függőhídját az Olaszországban található Umbria régióban, ahol két, hatalmas szakadék által elválasztott mesebeli falut köt össze az elsőre félelmetesnek tűnő híd.
Vágólapra másolva!

Umbria, Olaszország zöld szíve kevésbé kedvelt régió a turisták körében, ám annál gyönyörűbb. A zöld dombokkal és hegyekkel rendelkező vidéken két csodaszép falut Sellanót és Montesantót köti össze az új gyalogos híd, amely 175 méter magasban egy szakadék felett ringatózik. A térség egyre inkább elnéptelenedik, sokan elvándorolnak a kis falvakból, azonban a híd átadását követően a világraszóló látványosság miatt abban reménykednek, hogy egyre több turista vagy akár korábban itt élő tér majd vissza a vidékre.

Sellano, híd, függőhíd, Olaszország
Nagy bátorság kell, hogy a hídra merészkedjünk. Fotó: Buffy1982 / Shutterstock/Buffy1982

A függőhíd a Vigi folyó völgye felett helyezkedik el és ha azt hinnénk, hogy félelmünkben gyorsan átszaladhatunk rajta, akkor nagyot tévedünk, ugyanis 68 méter szintkülönbséget kell leküzdenünk az út során, ami azt jelenti, hogy nagyjából 30-40 percbe is beletelik, hogy áthaladjunk rajta.

A félelemérzetet csak tovább erősíti, hogy a hídon úgynevezett megszakított járófelület van, ami azt jelenti, hogy a fémből készült lécek között teljesen lelátni a szakadékba. Valós aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis több biztonsági intézkedés is érvényben van a hídon. Az függőhídon való átkelés regisztrációhoz kötött és fizetős, a kirándulóknak pedig hevedert és megfelelő cipőt is viselniük kell – a papucsot mindenképpen érdemes kerülni –, és legalább 120 cm magasnak kell lenni, hogy átmehessünk rajta.

Sellano, híd, függőhíd, Olaszország
Európa legmagasabb gyalogos függőhídja. Fotó: Buffy1982 / Shutterstock/Buffy1982

Kelet-Umbria újjáéledése már jó pár éve tart, ugyanis 2016-ban egy földrengéssorozat rázta meg a régiót, amelynek során több százan sérültek vagy haltak meg. Sellano Attilio Gubbiotti polgármestere a Corriere della Serának azt mondta , hogy a cél a terület újjáélesztése és az elnéptelenedés megakadályozása”

Magyarország világrekordra tör

Hamarosan elkészülhet a világ leghosszabb kötélhídja, a Nemzeti összetartozás hídja Sátoraljaújhely mellett, mely a Szár-hegyet és a Várhegyet köti össze. A kötélhíd hossza több mint 700 méter, hat acélsodrony kötél tartja a magasban. Kelet-Magyarországon, a szlovák határtól néhány kilométerre turistalátványosság céljából épül a több száz tonnás világrekorder híd. A híd fémből készült, hat acélsodrony kötél tartja nagy magasságban, a levegőben a két hegy között, ettől világszinten is több szempontból egyedi. Ezzel a technológiával Magyarországon, de a hosszát figyelembe véve a világon ez lesz a leghosszabb épített ilyenfajta híd.